Expo Jojo en balade à Rouge-Cloître

André Geerts werd in 1955 in Brussel geboren. Vanaf zijn elfde tekent hij kinderverhaaltjes, geïnspireerd op Bollie en Bilie en Dennis the Menace. Het ligt dan ook voor de hand: net als veel andere getalenteerde tekenaars van zijn generatie, schrijft hij zich in voor een kunstopleiding aan Sint-Lucas.

In 1974 publiceert Le Soir Jeunesse zijn debuut. Vanaf 1976 werkt hij mee aan het weekblad Robbedoes, waarvoor hij 'La Petite Chronique Vénusienne' illustreert, geschreven door Jean-Marie Brouyère. Tegelijk gaat hij zich toeleggen op cartoons. Die brengt hij later samen in het tweedelige Monde cruel !, waarin de tragiek van het leven door een filter van tederheid wordt geanalyseerd.

In 1983 blijft er door de annulering van een advertentie een beetje toevallig een kwart pagina leeg. Geerts wordt om een kort verhaal gevraagd. Zonder te veel na te denken creëert Geerts als vanzelf een sympathieke bengel: Jojo is geboren!

Guitig, ondeugend, soms een kniesoor en zelfs opstandig: de zevenjarige kwajongen met de groene pet woont in bij zijn oma Mamy, een weduwe met een gouden hart die de heerlijkste pannenkoeken bakt. Samen met zijn boezemvriend, Dik Lowietje, bekijkt hij de kleine en grote gebeurtenissen in zijn jongensleven door een humoristische, verrassende en oprechte bril.

Door het publiek wordt Jojo enthousiast onthaald: bij Dupuis verschijnen 18 albums. In de kerstperiode van 2001 wordt een tekenfilm gedraaid met de held met de groene pet in de hoofdrol.

Geerts tapt uit een ander vaatje en tekent in 1990 Jabert contre l'adversité, naar een scenario van Pierre Le Gall. In 1993 lanceert hij samen met Salma Mademoiselle Louise, in hun typische grafische stijl vol gevoel.

In de loop van de carrière van de bescheiden en getalenteerde tekenaar worden hem verschillende prijzen overhandigd, waaronder: de Prix Saint-Michel, de Prix Œucuménique de la BD in Angoulême, de Grand Prix de la ville de Durbuy en de Prix des lecteurs jeunesse in Vaison-la-Romaine.

In juli 2010 reageert de stripwereld geëmotioneerd op het vroegtijdig overlijden van André Geerts. De helden die hij tekende, blijven verweesd achter.

De wereld van André Geerts leeft verder in de harten van al wie hem kende. Er zijn nog steeds nieuwe lezers die zijn werk ontdekken.

De tentoonstelling pakt uit met een aantal originele platen en nodigt het publiek uit om in het gezelschap van Jojo, Louise en al die anderen avonturen te beleven aan de universiteit van het leven.