Het domein

De botanische tuin Jean Massart

De botanische tuin Jean Massart telt bijna 2000 plantensoorten. Ze worden gebruikt voor onderzoek, voor colleges aan de universiteit en voor het verspreiden van kennis bij het publiek.

De tuin met geneeskrachtige en aromatische kruiden is met zijn 300 soorten een van de meest uitgebreide van het land.  In de evoluerende tuin zijn meer dan 600 soorten bloemdragende planten ingedeeld per familie. Wie er rondwandelt, kan de evolutie van de planten volgen vanaf de primitieve types (zoals de magnolia) tot meer geëvolueerde types (zoals de margriet). In de tuin met gekweekte planten staan de verschillende soorten gerangschikt volgens hun gebruik en naast hun wilde voorouders. In de boomgaard worden verschillende oude rassen appelen, peren, pruimen, perziken en kersen geteeld. Het arboretum telt tal van exotische boomsoorten, zoals coniferen.

De tuin heeft een vochtige zone, die geklasseerd is als natuurreservaat en deel uitmaakt van Natura 2000. Varens, gele iris, heermoes, rietgras, watermunt en tal van andere planten uit onze contreien groeien er spontaan langs de waterkant.

Meer info

Ingang Waversesteenweg 1850, 1160 Brussel

02 650 91 65
http://www.ulb.ac.be/musees/jmassart/index.html
lbelalia@ulb.ac.be