Kunstcentrum

Charles-Henry Sommelette

De in 1984 in Luik geboren Charles-Henry Sommelette woont momenteel in Barvaux.

In 2009 behaalde hij een master beeldende, visuele en ruimtelijke kunsten (optie schilderkunst) aan de kunsthogeschool van de Stad Luik (ESAL). Momenteel doceert hij sociale adaptatie in het gespecialiseerd onderwijs in Marloie-Forrières. Hij organiseert ook stages motieftekenen aan de Internationale Koninklijke Zomeracademie van Wallonië in Libramont (AKDT).

Charles-Henry Sommelette schildert onvermoeibaar locaties uit zijn kindertijd en hem vertrouwde landschappen. Hij pakt dus uit met zijn dagelijkse omgeving, maand na maand en jaar na jaar. 'De tijd gaat voorbij, het decor blijft', schreef kunstcriticus Anna Ozanne heel terecht in het boekje over de kunstenaar dat iedere bezoeker tijdens de tentoonstelling ontvangt.

Ondanks het ontbreken van personages is de mens overal aanwezig in zijn tuinen en landschapsfragmenten, zowel door tekenen van menselijke aanwezigheid (een zwembad, een hutje, palen, ...) als door menselijke ingrepen in de natuur. Het gaat immers om tuinen, zichten op woningen en wegen, ... Met andere woorden: om een aangelegde en geordende natuur.

Al zijn werken herbergen verschillende dimensies en balanceren tussen het stopzetten en het traag verglijden van de tijd, zoals dat ook voelbaar is in de Hollandse schilderkunst uit de 17de eeuw. Uit die momentopnames uit zijn dagelijks leven, die naar een universeel niveau worden getild, spreken een prangend realisme, een onrustwekkende bevreemding en een diepe menselijkheid.

Die paradoxen geven ons voeling met de ziel van de tuinen, soms doordrongen van de herinnering aan de voeten die er doorheen liepen, soms ontdaan van elke aanwezigheid op een moment waarop uitsluitend stilte heerst.