Ernest & Celestine in het Rood-Klooster

Onder het pseudoniem 'Gabrielle Vincent' schreef Monique Martin geschiedenis als Belgische illustratrice, dankzij de albumreeks Ernest & Celestine. Daarin combineert Gabrielle Vincent mooie, levendige en toch fijnzinnige tekeningen met een diepzinnig verhaal dat de personages een heel menselijk karakter verleent. Beide aspecten maken de avonturen van Ernest & Celestine onvergetelijk. Op een subtiele manier schetst de artieste de leefwereld van kinderen en de complexe relatie tussen ouders en kinderen. Daardoor krijgen haar albums een tijdloos karakter.

Toch omvat haar artistiek universum nog heel wat andere, net zo boeiende facetten. Monique Martin is in de eerste plaats kunstschilderes. Vóór ze met kleuren werkte, drukte ze zich uit in wit-zwart. En dat via verschillende technieken: houtskool, potlood en Oost-Indische inkt. Die realisaties legden de basis voor tekeningen met meer maturiteit en kinderportretten waaruit vooral menselijkheid en zachtheid spreken.

In haar illustraties van liederen van Jacques Brel laaien de emoties hoog op: eenzaamheid en droefheid, maar ook tederheid en grenzeloze
liefde.

De tentoonstelling biedt een ruim overzicht van originele werken van Monique Martin. Een eerste deel richt zich tot kinderen en volwassenen die in hun hart een beetje kind bleven. Een tweede deel staat in het teken van haar werk als kunstschilderes, en is het spiegelbeeld van het eerste. De thema's in haar wit-zwart tekeningen zijn dezelfde als de onderwerpen die in Ernest & Celestine aan bod komen, al worden ze wel vrijer en opener uitgewerkt. Ernest & Celestine kregen een tweede leven (met een didactische ondertoon) in de bioscoop en op televisie. Bezoekers kunnen korte fragmenten bekijken en zich door de bewegende beelden laten meeslepen.

Ingang: 3€; verminderd tarief: 2€; gratis < 12 jaar

Files to download

Fichier