André BUZIN - Schilder van de wilde natuur

André Buzin, schilder van de wilde natuur

André Buzin, geboren in Dinant in 1946, bracht zijn jeugd door in een oude molen in de vallei van de Leffe. Het was zijn vader die hem liet kennismaken met tekenen en na een periode in de dinanderie legde Buzin zich toe op kunststudies.
Vanuit een passie voor de natuur en dieren observeert Buzin op solitaire wandelingen aandachtig verschillende natuurlijke omgevingen, en vereeuwigt zijn vluchtige ontmoetingen in foto’s. Op basis daarvan tekent en schildert hij zijn werken op doek of papier, met veel aandacht voor realisme en respect voor de natuur.
In 1982 begon André Buzin te exposeren en twee jaar later werd hij benaderd door een lid van de Belgische Filateliecommissie om een serie postzegels over vogels te maken.
In 1987 besloot hij zich volledig aan zijn kunst te wijden, zowel via zijn schilderijen als door het maken van meer dan 300 postzegelontwerpen voor verschillende landen.
In de loop van zijn carrière heeft de kunstenaar meer dan 40 solotentoonstellingen gehouden en deelgenomen aan een zestigtal groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij heeft ook enkele prijzen gewonnen, niet alleen voor zijn filatelistische kunst, maar ook als affichekunstenaar voor het Europees Jaar van het Milieu. Hij won onder andere de Prix du Roi voor zijn slechtvalk. 
André Buzin illustreerde ook verschillende didactische en wetenschappelijke tijdschriften en maakte ongeveer 450 tekeningen voor de boekencollectie ‘La vie secrète des bêtes’ van uitgeverij Hachette. 
Ten slotte heeft de Maaslandse kunstenaar, als groot verdediger van het milieu, actief deelgenomen aan de ondersteuning van verschillende verenigingen voor de bescherming van de natuur en de dierenwereld, zoals de stichting Delphus, het FIR (Fonds d’Intervention pour les Rapaces), NOCTUA, de Fondation Belge pour la Conservation des Habitats, Natagora, Natuurpunt of de Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux. Met zijn artistieke deelname werd er heel wat geld ingezameld.
De tentoonstelling presenteert een selectie van originele werken waarvan de inhoud bezoekers, wandelaars en andere kunst- en natuurliefhebbers hoopt te raken.
Meer informatie op www.andrebuzin.be (Frans) 

Met mijn werk wil ik bij iedereen het verlangen wekken of terug aanwakkeren 
om deel te nemen aan de bescherming 
van ons kostbaarste erfgoed.

Files to download

Fichier

Fichier