Olivier Berlion, stripauteur

Olivier Berlion, geboren in 1969 in Lyon, had als kind al een passie voor tekenen en verhalen schrijven. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij in 1990 na zijn middelbare school koos voor een voortgezette kunstopleiding aan de Ecole Émile Cohl, waar hij het hoger diploma in cultuur en communicatie behaalde.

In 1992 ontmoet hij Éric Corbeyran op het stripfestival van Angoulême en dat werd de start van een lange en vruchtbare samenwerking. Het jaar daarop, en tot in 2004, verschijnt bij Dargaud hun eerste reeks, in 10 delen, met als titel Le cadet des Soupetard, over de avonturen van een jongen van zeven. Later volgen nog Sales mioches ! van 1997 tot 2006 bij Casterman, daarna een strip voor volwassenen, Lie-de-vin opnieuw bij Dargaud in 1999, een album dat wordt bekroond met tal van Franse en internationale prijzen. Bij dezelfde uitgever worden one-shots gepubliceerd zoals Rosangella (2007) en het tweeluik Garrigue (2008).

Tegelijk schrijft Olivier Berlion ook solo en tekent hij zijn eigen scenario's, zoals met zijn reeks Stadsvertellingen, die tussen 2000 en 2003 verschijnt bij Glénat. In 2009 gooit hij het roer om en maakt romanadaptaties zoals La Comédia des ratés van Tonino Benacquista en La Guerre des boutons naar Louis Pergaud.

Tegelijk creëert hij tussen 2003 en 2014 zijn eigen detectivereeks Tony Corso die verschijnt bij Dargaud en het jaar daarop komt Le juge, la République assassinée (Dargaud) uit, een historische thriller in drie delen.

In 2019 lanceert hij een nieuwe reeks bij uitgeverij Glenat, Agata, over het lot van een jonge Poolse immigrante in het New York van de jaren dertig. Olivier Berlion brengt zijn verhalen tot leven met verfijnde potloodlijnen in een realistische stijl. Doorheen zijn albums neemt de stripauteur de lezer mee in uiteenlopende universums, van de kinderwereld tot avonturenverhalen.