De agent 212

Daniel Kox, geboren in 1952 in Ottignies, heeft al sinds zijn prille jeugd een passie voor tekenen. In 1967 ontmoet hij de Belgische striptekenaar en scenarist Jidéhem die hem adviseert en aanmoedigt om te blijven tekenen. Zijn eerste verhalen, Vladimir et Firmin, verschijnen in het maandblad Samedi- Jeunesse als hij amper achttien jaar oud is.

Nadien werkt Kox aan de reeks Les Indésirables. Hij trekt zijn stoute schoenen aan en klopt aan bij Peyo. De beroemde striptekenaar was op dat moment druk in de weer met de tekenfilm De fluit met zes Smurfen. Peyo ziet wel iets in het werk van Kox en opent voor hem de deuren van de beroemde uitgeverij Dupuis. Terwijl Peyo de laatste hand aan zijn tekenfilm legt, maakt Kox voor Dupuis enkele gags van een politieagent, Agent 212, bedacht door scenarist Raoul Cauvin. Agent 212 wordt in het begin beschouwd als een ‘tussendoortje’ zonder veel toekomst.

Kox blijft echter grappige verhaaltjes maken en de lezers tonen steeds meer interesse in het figuurtje. In die mate zelfs dat het weekblad Robbedoes in 1981 een poll publiceert waarin Agent 212 op de vijfde plaats belandt, na Gaston Lagaffe, Yoko Tsuno, De Blauwbloezen en Bollie en Billie. Agent 212 heeft succes en dat overtuigt uitgeverij Dupuis, weliswaar met enige terughoudendheid, om de bijzondere politieagent aan boord te houden. Datzelfde jaar verschijnt een eerste album, het eerste in een reeks van 29.

Kox haalt zijn inspiratie bij Peyo, Franquin en Tillieux, en bewondert de werken van Gibrat en Frank Pé, om er maar een paar te noemen. Hij groeit uit tot een vaste naam in de stripwereld. In 2017 ontvangt de tekenaar de Coup de Coeur-prijs tijdens de 30e editie van het stripfestival Bulles en Nord, in Lys-lez-Lannoy, Frankrijk. Tegelijkertijd wordt er een standbeeld van Agent 212 ingewijd op de dijk van Middelkerke, aan de Belgische kust.

De tekenstijl van Kox is herkenbaar aan de ronde, karikaturale en expressieve lijn. Agent 212 is een antiheld met een teder hart, soms wat naïef en stuntelig maar met die typische Belgische humor. Al 45 jaar lang is hij niet uit het striplandschap weg te denken. Agent 212 is vandaag een van de favoriete personages van stripliefhebbers. De auteurs, Kox en Cauvin, blijven hem vol passie opvoeren in hilarische avonturen.

Open van woensdag tot zondag van 14u tot 17u.
Ingang: 3€ / Verminderd tarief: 2€/ gratis < 12 jaar