Alix Garin, stripauteur

Alix Garin werd geboren in Namen in 1997 en woont in Brussel. Al op jonge leeftijd openbaarde zich haar roeping voor strips: 'Ik teken al sinds ik kind was en ik heb altijd al strips willen maken. Die passie gaat terug tot mijn vijfde, toen een vriendin van mijn moeder me vakken leerde tekenen op een blad papier om er een verhaal in te vertellen. Het was liefde op het eerste gezicht, ik ben nooit meer gestopt.' Na haar humaniora studeerde ze stripkunst aan de École Supérieure des Arts Saint-Luc in Luik. In 2017 won ze op 20-jarige leeftijd de prijs voor jonge talenten op het Quai des Bulles-festival in Saint-Malo, voor haar twee platen over het opgelegde thema 'Voorbij de Rio Grande'.

In 2018 kon ze met haar diploma op zak aan de slag als illustratrice bij het Brusselse communicatiebureau Cartoonbase. In dezelfde periode begon ze aan Ne m'oublie pas, haar eerste beeldroman, die in 2021 werd uitgegeven door Lombard.

Dat album vertelt het verhaal van Clémence, een jonge vrouw wiens oma de ziekte van Alzheimer heeft en wegkwijnt in het bejaardentehuis. Verontwaardigd over het onwaardige levenseinde van haar oma, besluit Clémence in een opwelling om met haar weg te lopen. Samen gaan ze op pad en ontvluchten ze hun lot, op zoek naar een hypothetisch ouderlijk huis. Dit aangrijpende verhaal over afscheid, het einde van het leven, maar ook de zoektocht naar zichzelf, de overgang naar volwassenheid en de overlevering, geeft in alle details blijk van een trefzekere toon. Het gevoelige tekenwerk van de auteur vindt schoonheid in de aftakeling van de ouderdom.

Dit veelgeprezen werk werd onder meer bekroond met de studentenprijs van France Culture, de Fnac Belgium-stripprijs, de Babelio-prijs en de Rossel-prijs. 

Intussen schrijft en tekent Alix Garin andere kortverhalen, immer vanuit existentiële vragen, met een stevige snuf waarheid en oprechtheid. Het is een vreemde dualiteit, die confrontatie tussen haar klare, zelfzekere pennentrek en de twijfels in haar teksten. Haar pastelpalet schenkt de nodige sereniteit aan het verhaal, dat met zijn diepgang geen enkele lezer onverschillig laat.

Deze eerste tentoonstelling van de artieste omvat vooral de originele platen van het album Ne m'oublie pas, evenals andere werken uit haar universum. Een emotionele ontdekkingsreis voor bezoekers van alle generaties.